Για τα μάτια των παιδιών σας!
Συμβουλές & Tips

Για τα μάτια των παιδιών σας!

Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο έξω απολαμβάνοντας το σχολικό διάλειμμα, τον αθλητισμό και το παιχνίδι. Πιθανόν να τους στείλετε έξω με αντηλιακό για να προστατέψετε το δέρμα τους. Τι γίνεται όμως με την προστασία των ματιών τους; Τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου;

Τα παιδιά εκτίθενται σε ετήσια βάση περισσότερο στον ήλιο από τους ενήλικες. Αυτή η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης των ματιών από το υπεριώδες φως (UV) μια αόρατη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο. Σε αντίθεση με τα μάτια των ενηλίκων, τα μάτια των παιδιών εξακολουθούν να ωριμάζουν και δεν μπορούν να φιλτράρουν τόσο αποτελεσματικά τις βλαβερές ακτίνες UV.

Τα βλέφαρα των παιδιών και το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι ευαίσθητα και πιο ευάλωτα από το δέρμα των ενηλίκων. Οι βλάβες από τις ακτίνες UV συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες βραχυπρόθεσμες φυσικές παρενέργειες από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης της φωτοκερατίτιδας, γνωστής και ως «τύφλωση στο χιόνι». Αυτό συμβαίνει όταν οι ακτίνες UV αντανακλώνται από την άμμο, το νερό, τον πάγο και το χιόνι ή εάν κοιτάτε τον ήλιο. Η φωτοκερατίτιδα είναι σαν να έχεις καμένο μάτι.

Ευτυχώς, τα γυαλιά ηλίου θα προστατεύσουν το δέρμα γύρω από το μάτι και το ίδιο το μάτι. Να έχετε στο μυαλό σας ότι τα παιδιά σας καλό είναι να φοράνε γυαλιά ηλίου κάθε μέρα. Οι ακτίνες UV μπορούν ακόμα να βλάψουν τα μάτια τις συννεφιασμένες μέρες.

Τι να προσέξετε στα γυαλιά ηλίου

Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές κατά την επιλογή γυαλιών ηλίου για τα παιδιά σας:

1. Ψάξτε για προστασία UV.

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να συμμορφώνονται με την οδηγία ANSI Z80.3 του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων, η οποία καθορίζει την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και την προστασία από κρούσεις. Επιλέξτε γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν το 99%-100% των ακτίνων UVA (μεγάλου μήκους) και UVB (μικρού μήκους). Ψάξτε για μεγάλα γυαλιά ηλίου σε στιλ wraparound που καλύπτουν πολύ δέρμα. Εάν τα παιδιά σας πρέπει να φορούν διορθωτικούς φακούς, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε τους φωτοχρωμικούς φακούς, που ονομάζονται επίσης φακοί μετάβασης, για να εξαλείψετε την ανάγκη για γυαλιά ηλίου. Οι φωτοχρωμικοί φακοί αλλάζουν αυτόματα από διαφανείς σε σκουρόχρωμους φακούς παρουσία ηλιακού φωτός. Αυτοί οι φακοί μπλοκάρουν το 100% των ακτίνων UV του ήλιου.

2. Φροντίστε τα γυαλιά ηλίου να είναι ανθεκτικά.

Τα ενεργά παιδιά χρειάζονται γυαλιά ηλίου κατασκευασμένα από ανθεκτικό στην κρούση πολυανθρακικό με φακούς ανθεκτικούς στις γρατσουνιές. Τα πλαίσια πρέπει να είναι εύκαμπτα αλλά άθραυστα. Βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή είναι άνετη.

3. Λάβετε υπόψιν τις δραστηριότητες.

Ορισμένα γυαλιά ηλίου διαθέτουν πορτοκαλί ή πράσινους φακούς και μπορούν να αυξήσουν την αντίθεση, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για αθλήματα.

4. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να φορούν γυαλιά ηλίου αν τους έχει επιτραπεί να τα διαλέξουν. Αφήστε τα να επιλέξουν ανάμεσα σε μερικά ζευγάρια γυαλιά ηλίου.

5. Γίνε ο φύλακας των γυαλιών ηλίου.

Για να αποτρέψουν τα γυαλιά ηλίου από το να χαθούν, να σπάσουν ή να ξεχαστούν, οι γονείς μπορεί να θέλουν να φυλάξουν τα γυαλιά ηλίου των παιδιών τους σε ασφαλές μέρος όταν δεν φοριούνται.

6. Ακούστε τα παιδιά σας ή παρατηρήστε τα.

Εάν τα παιδιά σας αντιστέκονται στο να φορούν γυαλιά ή γυαλιά ηλίου, παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους ή μιλώντας τους περαιτέρω μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για τα εμπόδια, όπως κακή εφαρμογή ή δυσφορία όταν τα φοράτε.

7. Δώστε το καλό παράδειγμα.

Η υγεία των ματιών σας είναι σημαντική. Δώστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας φορώντας τα γυαλιά ηλίου σας με συνέπεια και κάντε τη χρήση τους μέρος της ρουτίνας των παιδιών σας.

Ως πρόσθετη προστασία, ζητήστε από τα παιδιά σας να φορούν καπέλα με φαρδύ γείσο και αντηλιακό για να μειώσετε περαιτέρω την έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα γυαλιά ηλίου μπλοκάρουν τις ακτίνες UV που περνούν μέσα από τους φακούς. Οι ακτίνες UV μπορούν επίσης να αντανακλούν τις γύρω επιφάνειες και να βλάψουν το δέρμα γύρω από τα μάτια, τα αυτιά, το μέτωπο και τα μάγουλα. Ένα κατάλληλο καπέλο και αντηλιακό μπορεί να μπλοκάρει τον ήλιο από πάνω και από τα πλάγια.