Η Ιστορία της Polaroid
Συμβουλές & Tips

Η Ιστορία της Polaroid

Η Polaroid ήταν ο πρώτος κατασκευαστής στιγμιαίων καμερών και φιλμ. Ήταν τόσο δημοφιλείς που τείνουμε να αποκαλούμε κάθε στιγμιαία κάμερα «Polaroid» ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, η εταιρεία πέρασε από έναν γολγοθά και κατέληξε στη χρεοκοπία, αλλά στη συνέχεια ανατράφηκε από τις στάχτες.

Η Polaroid ιδρύθηκε από τον Edwin H. Land και τον καθηγητή φυσικής του στο Harward George W. Wheelwright III. Πρώτα ανέπτυξαν με επιτυχία φίλτρα πόλωσης για γυαλιά ηλίου και φωτογραφικά φίλτρα. Μετά από λίγα χρόνια, η Land έλαβε χρηματοδότηση από μια σειρά επενδυτών της Wall Street για περαιτέρω επέκταση. Έτσι, η Polaroid ως εταιρεία ιδρύθηκε το 1937, αλλά η διάσημη κάμερα είχε φτάσει μόλις μια δεκαετία αργότερα.

Ο Λαντ πήρε μια ιδέα για την κάμερα αφού η κόρη του ρώτησε γιατί δεν μπορούσε να δει τη φωτογραφία που μόλις της είχε τραβήξει με μια κάμερα Rolleiflex. Αυτό πυροδότησε μια ιδέα στο μυαλό του και το 1947, η πρωτότυπη στιγμιαία κάμερα Polaroid παρουσιάστηκε επίσημα στην Optical Society of America. Μια ολόκληρη διαδικασία σκοτεινού θαλάμου μπορούσε να χωρέσει μέσα σε μια κάμερα, οπότε ήταν κάτι εντελώς νέο και ενδιαφέρον για όλους.

Η Polaroid Model 95 ήταν η πρώτη κάμερα που βγήκε προς πώληση. Ήταν το 1948 και η πρώτη παρτίδα των 60 εξαντλήθηκε την ίδια μέρα. Οι πρώτες κάμερες Polaroid ήταν μεγάλες και δυσκίνητες, αλλά αυτό άλλαξε τις επόμενες δεκαετίες. Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, έγιναν μικρότερα και βελτιώθηκαν, διατηρούσαν την προσιτή τιμή, έτσι έγιναν ακόμη πιο δημοφιλή. Η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο έγχρωμο φιλμ στην κάμερα Colorpack το 1963 και το Swinger το 1965, που ήταν ακόμη φθηνότερο από τα υπόλοιπα μοντέλα. Στη δεκαετία του 1970, οι κάμερες Polaroid ήταν στη μόδα. Ο Andy Warhol ήταν ένας από τους διάσημους καλλιτέχνες για τη χρήση τους και είχε πολλά κομμάτια. Πέρυσι, το Polaroid SX-70 του κέρδισε 13.750 δολάρια σε δημοπρασία.

Σήμερα, η Polaroid Originals παράγει στιγμιαίες κάμερες, φιλμ, εκτυπωτές τσέπης και αυτούς τους περίεργους εκτυπωτές που μοιάζουν με τηλέφωνο, τους Polaroid Lab. Φαίνεται ότι η εταιρεία καταφέρνει να ακολουθεί τις τάσεις και να εκπληρώνει τις προσδοκίες του κοινού της. Αν ο Land και ο Wheelwright ζούσαν σήμερα, πιστεύω ότι θα ήταν ευτυχείς να δουν ότι η κληρονομιά τους ζει.